Eğitim ve Öğretim Faaliyetlerimiz

Eğitim Faaliyetleri Hulusi Efendi Vakfı

Eğitim Faaliyetleri ve Öğretim Hizmetleri

Anadolu’nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri’nin en büyük eseri yetiştirdiği talebeleridir. O sahip olduğu derin ilmi ile birçok yazılı eser ortaya koyabilecekken yaratılmışın en üstünü olan insanı yetiştirme yolunu tutmuş ve yetiştirdiği talebeleri ile Osmanlı coğrafyasının manevi anlamda gelişmesine katkı sağlamıştır. Ankara Kara Medresede bir müderris iken Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri’ni yetiştirmek üzere yanına çağırması ve büyük bir veli olmasını sağlaması eğitim faaliyetleri alanında bizler için büyük bir örnektir.

Geçmişimizden aldığımız bu anlayışla Vakfımız eğitim ve öğretim faaliyetlerine büyük önem vermektedir. Gerek yardıma muhtaç ailelerin çocuklarının gerekse akıllı ve çalışkan gençlerin okumasına maddi ve manevi desteklerde bulunan Vakfımız vatanına ve milletine bağlı ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacak nesiller yetiştirme amacıyla faaliyetlerde bulunmaktadır.

vehbi-dincerler-osman-hulusi-efendi-plaket-takdimi

Malatya’da Eğitimin Öncüsü: Osman Hulusi Efendi

Vakfımızın kurucusu Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretleri gençlik yıllarından vefatına kadar eğitim faaliyetleri alanında birçok hizmetlerde bulunmuştur. Vakfımız kurulmadan evvel çeşitli okul yaptırma derneklerine başkanlık eden Osman Hulusi Efendi, açılan okulların okul aile birliği başkanlıklarını da yerine getirerek gerek okulların gerekse öğrencilerin ihtiyaçları ile ilgilenmiştir.

1984 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından Ankara’da düzenlenen “Eğitim Hayırseverleri” programına eğitim hizmetlerine katkıda bulunan her ilden bir kişi davet edilirken Malatya’yı temsilen programa Osman Hulusi Efendi katılmıştır. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mehmet Vehbi Dinçerler tarafından kendisine eğitime dair hizmetlerinden dolayı plaket takdimi yapılmıştır.

darende-osman-hulusi-efendi-imam-hatip-lisesi

Osman Hulusi Efendi İmam-Hatip Lisesi

Osman Hulusi Efendi okulların kapatıldığı maddi imkânların kısıtlı olduğu bir dönemde köy köy gezerek Darende İmam- Hatip Lisesi’nin yapımına öncülük etmiştir. 1975 yılında açılan İmam-Hatip Lisesi’nin okul aile birliği başkanlığı görevini de yürüten Osman Hulusi Efendi, vefatına kadar ihtiyaç sahibi öğrenciler için çeşitli yardımlarda bulunmuş, bu yardımlar için hayırsever iş adamları ile görüşmeler yapmıştır.

Osman Hulusi Efendi’nin vefatından sonra bir vefa örneği olarak okulun ismi Osman Hulusi Efendi İmam-Hatip Lisesi olarak değiştirilmiştir.

darende-ilahiyat-fakultesi-acilisi-1993

Darende İlahiyat Fakültesi

Osman Hulusi Efendi’nin en büyük projelerinden bir tanesi de Darende İlahiyat Fakültesidir. İmam- Hatip Lisesi’nin açılmasından sonra burada eğitim gören öğrencilerin yüksek ihtisas yapmalarına imkân sağlayacak proje için çalışmalar yapan Osman Hulusi Efendi, vefatından önce İlahiyat Fakültesi’nin binasını hazır hale getirmiştir.

Ülkemizde birçok ilde dahi fakültenin olmadığı bir dönemde Darende ilçesine fakülte açılması için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayan Osman Hulusi Efendi’nin bu projesi 1993 yılında faaliyete geçmiş ve Darende İlahiyat Fakültesi 1993 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

Ülkemizin gelişmesine, milletimizin kültürel ve irfanî yönden ilerlemesine engel olan 28 Şubat sürecinde ilahiyat fakültesi kapatılarak Malatya merkez kampüsüne taşınmıştır.

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fikret Karaman öncülüğünde 2016 yılı içerisinde hazırlanan “Geçmişten Günümüze İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi” kitabında bir vefa örneği olarak Osman Hulusi Efendi’nin ve Vakfımızın fakültenin açılması yönünde yaptığı hizmetlerden bahsedilmiştir.

osman-hulusi-efendi-hurriyet-gazetesi

Okumanın Hududu Yoktur!

Kitaba ve ilme büyük önem veren Osman Hulusi Efendi 1972 yılında yayınlanan bir gazetede 20.Asrın filozofu olarak nitelendirilmiştir. Kendi şahsi kütüphanesinin yanı sıra Darende Sadrazam Mehmet Paşa Kütüphanesi’nin açılmasına da öncülük eden Osman Hulusi Efendi öğrencilerin kitap ihtiyaçları için çeşitli illerde görüşmeler yaparak kitap bağışlarının bulunmasını sağlamıştır.

Darende Endüstri Meslek Lisesi başta olmak üzere Darende’de birçok okulun kurulmasını sağlayan Osman Hulusi Efendi Darende’nin geçmişinde olduğu gibi bir ilim ve irfan merkezi haline gelmesi için çok önemli temeller atmıştır.

hamidettin-ates-kiyafet-yardimi-darende

Hulusi Efendi Vakfı Eğitim Faaliyetleri

1986 yılında Osman Hulusi Efendi’nin başkanlık ettiği birçok derneğin tek bir çatı altında toplanması ile kurulan Vakfımızın faaliyet alanlarından bir tanesi de Eğitim’dir. Bu amaçla okulların açılması, var olan okulların ihtiyaçlarının giderilmesi, öğrencilere maddi ve ayni yardımlar yapılması ve bu amaçlar için çeşitli burslar verilmesi Vakfımızın eğitim alanında yaptığı faaliyetlerdir. Bu alanlarda yaptığımız faaliyetlerden dolayı çeşitli dönemlerde Vakıf Başkanımız Hamid Hamidettin Ateş Efendi’ye teşekkür belgeleri verilmiştir.

hulusi-efendi-vakfi-egitim-faaliyetleri

Eğitim Bursları

Hulusi Efendi Vakfı burs yardımları ile gerek orta öğrenimde gerekse yüksek öğrenimde eğitimlerine devam eden öğrencilere destek olmaktadır. Kurulduğumuz günden günümüze binlerce öğrenci bu burslardan faydalanarak ülkemizin çeşitli bölgelerinde devletimiz ve milletimiz için hizmet eden birey haline gelmişlerdir.

Yurt Hizmetleri

Vakfımız eğitim faaliyetleri kapsamında Darende başta olmak üzere çeşitli bölgelerde yurt hizmetlerinde bulunmaktadır. Bir ilim ve irfan merkezi olarak her çeşit okulun bulunduğu Darende’de açılan Ahmet Şemsettin Ateş Erkek ve Ayşe Sıdıka Hanım Kız öğrenci yurtları hem öğrencilerimize hem de velilerimize destek olmak üzere ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Yurtların her türlü ihtiyacını karşılayan Vakfımız, rehberlik ve etüt programları ile öğrencilerin gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.

Kıyafet ve Kırtasiye Yardımları

Yurt genelinde temsilciliklerimiz vasıtası ile okullarda çeşitli yardımlar gerçekleştiren Vakfımız ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye ve kıyafet yardımlarında bulunmaktadır.

Kur’an Kursu Faaliyetleri

Vakfımız okulların yanı sıra Kur’an Kurslarının açılması ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması için de faaliyetler gerçekleştirmektedir. Vakfımız öncülüğünde Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak eğitim vermeye başlayan Darende Hulusi Efendi Kur’an Kursu ve Fatma Tunç Kız Kur’an Kurslarının başta yemek olmak üzere tüm ihtiyaçları Vakfımız tarafından karşılanmaktadır.  Bu sayede Vakfımız Darende’de yüzlerce hafızın yetişmesine vesile olmuştur.

hulusi-efendi-vakfi-burs-yardimi-online-bagis

Eğitim faaliyetlerimize siz de destek olun!

Vakfımızın eğitim alanında yaptığı bu faaliyetlere sizler de destek olabilirsiniz. Vakfımızın online bağış sayfası üzerinden Eğitim Yardımları bölümüne girerek dilediğiniz miktarda bağış gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Banka Hesap Numaralarımıza havale olarak bağışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Her türlü sorularınız ve istekleriniz için Vakıf Genel Merkezimizi arayabilirsiniz. Yaptığınız ve yapacağınız yardımlardan dolayı şimdiden teşekkür ederiz…