Abdurrahman Erzincani Camii

balaban abdurrahman erzincani camii ve kulliyesi

Abdurrahman Erzincânî Camii ve Külliyesi

Yıldırım Beyazıt Han dönemi meşâyıhlarından Seyyid Abdurrahman Erzincânî Hazretleri Şeyh Safiyyüddin Erdebilî’nin halifelerindendir. Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretlerinin kayınpederidir. Darende ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Balaban mahallesinde 1432 yılında vefât etmiştir.

Vakıf Kurucumuz Osman Hulusi Efendi’nin Dernek Başkanı olarak yapımına vesile olduğu değişik mimari tarzı ile dikkat çeken Camii tamamı kesme taştan olmak üzere 1960’lı yıllarda inşa edilmiştir. Caminin yapı şekli Peygamberimiz(sav)’in otağını, minaresi de sancağını sembolize etmektedir. Modern cami mimarisi örneklerinden biri olarak kabul edilen proje, üniversitelerimizin mimarlık fakültelerinde örnek olarak gösterilmekte ve derslerde incelenmektedir.

Türbe bölümünde Seyyid Abdurrahman Erzincani Hazretlerinin yanı sıra oğlu Şeyh Muhammed ve Necmiye Sultan‘ın da kabirleri bulunmaktadır.

Camiye ek olarak üç katlı bir “Yatılı Kız Kuran Kursu” da inşa edilmiş ve Darende Müftülüğünün kontrolüne verilmiştir. Külliyenin tüm bakım, onarım ve bahçe işleri Vakfımız tarafından gerçekleştirilmektedir.

Balaban abdurrahman erzincani cami

Abdurrahman Erzincani Cami Tanıtım Filmi