Cami Hizmetleri

hulusi efendi vakfi cami hizmetleri

Cami Hizmetleri

Vakfımızın kurucusu Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi hayatı boyunca hayır hizmetlerinin öncüsü olmuştur. Çeşitli dönemlerde cami yaptırma ve yaşatma derneklerine başkanlık eden Osman Hulusi Efendi yalnızca imam-hatiplik görevinde bulunduğu Somuncu Baba Külliyesi değil, bölgedeki birçok eserin gelecek nesillere kazandırılmasına vesile olmuştur.

Hulusi Efendi Vakfı olarak Darende başta olmak üzere ülkemiz genelinden gelen taleplere göre Camiler inşa ederek Diyanet İşleri Başkanlığına devretmekteyiz. Ayrıca bakıma muhtaç veya onarım gerektiren Camilere proje veya malzeme desteği vererek yeniden ziyarete açılmasını sağlamaktayız. Aşağıda bu hizmetlerimizden bazılarını inceleyebilirsiniz.

Darende Ulu Camii

Darende Ulu Camii veya tarihi kayıtlardaki adıyla Darende Cami-i Kebîri ilk olarak 14.-15. yüzyıllarda Memluklar döneminde inşâ edilmiştir. Günümüzde Zâiye Mahallesinde yer alan Camii, eski dönemde çarşı merkezi burada olduğu için merkezi bir cami olarak kullanılmıştır.

Zaman içerisinde çarşı merkezinin de değişmesi ile birlikte Ulu Camii de yıkılmış, taş ve kemerleri Darende’nin farklı yerlerindeki yapılarda kullanılmıştır. Sadece minaresi ayakta kalan Camii 1971 yılında Darendeli iş adamı M.Nuri Sabuncu tarafından tekrar bina haline getirilmiştir. Uzun yıllar âtıl durumda kalan binâ, M.Nuri Sabuncu’nun vârisleri tarafından Cami yapılmak üzere Hulusi Efendi Vakfı‘na devredilmiştir.

Vakfımız tarafından ahşap tavan kaplaması ve taş işçiliği ile yeniden inşa edilen Camii 18 Kasım 1994 tarihinde ibadete açılmıştır. Camii’nin tarihi minaresi Hulusi Efendi Vakfı’nın girişimleri ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

1500 kişilik inşa edilmiş olan Ulu Camii, uzun yıllar imam-hatip lisesi ve ilahiyat fakültesi öğrencileri tarafından tatbikat camii olarak kullanılmıştır. Camii’nin çevre düzenleme, bakım ve onarım işleri Vakfımız tarafından karşılanmaktadır.

darende ibrahim yüksek mescidi

İbrahim Yüksek Mescidi

Darende’nin Yukarıulupınar mahallesinde Kayseri-Malatya yolunu kullanan yolcuların istifadesi için yol kenarına Vakfımız tarafından inşâ edilen mescid 35 metrekare olup 60 kişi kapasitelidir.

Yapımında Yozgat taşının kullanıldığı mescit, çevre düzenleme ve iç tefrişatı tamamlanarak 2017 yılı Kadir Gecesinde ibadete açılmıştır. Mescit yapımı için arsa bağışında bulunan Hacı İbrahim Yüksek‘in adına açılan mescidin bakım, onarım ve çevre düzenleme faaliyetleri Vakfımız tarafından karşılanmaktadır.

yazikoy hulusi efendi camii

Yazıköy Hulusi Efendi Camii

Darende’nin Yazıköy Mahallesindeki hemşehrilerimizin talepleri, Vakıf Başkanımız Hamid Hamidettin Ateş Efendi‘nin girişimleri ve Vakıf gönüllülerimizin destekleri ile temelleri atılan Yazıköy Hulusi Efendi Camii inşaatı devam ediyor.

Yazıköy mahallesinde sağlık ocağı yanına temeli atılan ve tamamlandığında 350 kişinin ibadet edebileceği büyüklükte olacak olan Camii pojesi 500 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Proje dahilinde; şadırvan, gasilhane ve çok amaçlı sosyal tesis bulunuyor.

Çevre düzenlemesi ve iç teşrifatının ardından ibadete hazır hale gelecek Camiinin 2020 yılı içerisinde açılması hedefleniyor.

Temel atmadan günümüze Camiinin inşaası için bağışta bulunan hayırsever hemşehrilerimize ve yurdun dört bir yanından gönül dostlarımıza teşekkür ederiz.

darende yavuzlar hulusi efendi camii
hulusi efendi vakfi bagis
0 Paylaşımlar