Somuncu Baba Camii ve Külliyesi

somuncu baba türbesi ve külliyesi darende

Osmanlı Coğrafyası’nın manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ‘nın kabrinin bulunduğu bu nâdide mekan 14.yüzyıl Yıldırım Beyazıt Han dönemi tarihi eserlerindendir. Yıllar içerisinde Şeyh Hamid-i Veli’nin soyundan gelen ahfâdı tarafından çeşitli dönemlerde restore edilmiştir.

Uzun yıllar burada imam-hatiplik görevinde bulunan ve Camiinin hizmetlerini yerine getiren Osman Hulusi Efendi’nin vefâtından sonra 90’lı yıllarda başlatılan restorasyon çalışmalarıyla Türbe ve çevresi genişletilmiş bir Külliye hüviyeti kazandırılmıştır.

Türbe Bölümü, Hazire Bölümü, Ek Cami ve Yeni Cami Bölümleri, Müze, Kütüphane, Balıklı Havuz ve Avludan oluşan Külliye, her yıl yüz binlerce misafir tarafından ziyaret edilmektedir.

Somuncu Baba Külliyesini ziyarete gelen misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacakları ve hoşça vakit geçirebilecekleri  sosyal alanlar da Vakfımız tarafından inşa edilmiştir. Külliye’nin her türlü ihtiyacı, bakım-onarım ve çevre düzenlemeleri Hulusi Efendi Vakfı tarafından karşılanmaktadır.

1990 Öncesinde Somuncu Baba Külliyesi

darende somuncu baba cami eski hali

Günümüzde Somuncu Baba Külliyesi

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi
darende somuncu baba web sayfasi
darende-somuncu-baba-kulliyesi-360-3d-sanal-tur-gezinti

Somuncu Baba Türbesi nerede?