Hulusi Efendi Devlet Hastanesi

hulusi-efendi-vakfi-darende-hulusi-efendi-devlet-hastanesi

Hayatı boyunca bir çok hizmetin öncüsü olan Osman Hulûsi Efendi‘nin sağlık alanındaki en büyük hayali Darende’ye yeni bir Devlet Hastanesi yaptırmak olmuştur. Sağlık alanında gerçekleştirdiği diğer faaliyetler bu hayâle uzanan birer adım niteliğindedir.

Ankara ziyaretlerinde sık sık bu hayalini ve projelerini Devlet yetkilileri ile de paylaşmıştır. 1986 yılında Ambulans alımı için toplanan yardımları dönemin sağlık bakanı Mehmet Aydın’a iletirken Hastane projesinden de bahsetmiştir.

Merkezi illere uzaklığı sebebiyle, imkânların yetersiz olduğu o yıllarda, Darende’den Malatya’ya giderken yolda vefat eden hastalar kendisini çok üzmüş, daha önce basımını sağlığında iken düşünmediği Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî adlı eserinin basımını geliri ile bir hastane yapılması karşılığında kabul etmiştir.

1986 yılında ilk baskısı yapılan eserden elde edilen gelirler ve hayırsever vatandaşların katkısı ile Hastanenin temelleri 2000 yılında atılmış, inşaatı ve iç teşrifatı Vakfımız tarafından tamamlanarak Sağlık Bakanlığına devredilmiştir.

2006 yılında hizmete giren hastane, Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi olarak günümüzde bölge hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

osman hulusi efendi saglik bakani mehmet aydin 1986
darende hulusi efendi devlet hastanesi