Kültürel Faaliyetlerimiz

2-hulusi-efendi-vakfi-kulturel-faaliyetler-sempozyum-panel

Hulusi Efendi Vakfı Kültürel Faaliyetleri

Vakfımız; Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hazretleri ve Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin tasavvufî düşünceleri, eserleri, etkileri ve insanlığa yaptıkları hizmetlerin akademik ve entelektüel açıdan ele alındığı, günümüz insanlarına farklı şekillerde anlatıldığı çeşitli programlar düzenlemektedir.

Bu örnek şahsiyetleri insanların daha yakından tanıması için çalışmalar yapan Vakfımız, farklı kültürlerdeki insanları ortak bir payda üstünde bir araya getirmektedir.

3-uluslararasi-somuncu-baba-hulusi-efendi-sempozyumu-lutfi-kirdar
Uluslar Arası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu / İstanbul - 2012

Sempozyumlar

İlki 1991 yılında düzenlenen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumları uzun yıllar boyunca devam etmiştir. Çeşitli üniversitelerde bulunan akademisyenler tarafından Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ve Osman Hulusi Efendi Hazretlerinin hayatları ve eserlerinin tanıtıldığı bu sempozyumlara farklı şehirlerden yüz binlerce misafir katılmıştır.

2012 ve 2013 yıllarında yapılan Sempozyumlara ülkemiz dışındaki üniversitelerden de akademisyenler katılmış sempozyumlar uluslar arası bir boyut kazanmıştır. Sempozyumlarda ilim adamlarının hazırlamış olduğu tebliğ çalışmaları “Sempozyum Tebliğleri” olarak kitap şeklinde yayınlanmış, gelecek nesillere kaynak eserler ortaya konulmuştur.

4-somuncu-baba-hulusi-efendi-kultur-etkinlikleri-darende
Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri / Darende - 2011

Kültür Etkinlikleri

İlk olarak 2000 yılında düzenlenen Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Kültür Etkinlikleri uzun yıllar boyunca devam etmiştir. Osman Hulusi Efendi Hazretlerinin vefat yıl dönümü sebebiyle genellikle haziran ayı içerisinde yapılan etkinlikler Darende Belediyesi ile ortak olarak gerçekleştirilmiştir.

Etkinlikler çerçevesinde; çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin tebliğler sunduğu sempozyumlar, Kur’an ziyafeti programları, çeşitli sanatçılar tarafından tasavvuf musikisi konserleri, fotoğraf yarışmaları, Divan-ı Hulusi-i Darendevi‘den Şerh yarışmaları, şiir ve makale yarışmaları icra edilmiştir.

Şerh,şiir ve makale yarışmalarına katılan eserler ile akademisyenlerin tebliğ çalışmaları, Kültür Etkinlikleri programlarının sonunda “Kültür Armağanı” adlı eserlerde bir araya getirilerek Darende’ye kültürel eserler kazandırılmıştır. Ayrıca yarışmaya katılan fotoğraflar arasından seçmeler yapılarak Fotoğraf Sergileri açılmıştır.

5-somuncu-baba-hulusi-efendi-anma-merasimi
Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Anma Merasimi / Darende - 2014

Anma Merâsimleri

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretlerini anmak ve anlamak üzere tertip edilen Anma Merasimi programları Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi içerisinde gerçekleştirilmiştir.

Bu iki Allah dostunun hayatlarından örnekler sunulan programlarda, Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile hatim merasimi yapılmış Somuncu Baba İlahi Grubu tarafından Divan-ı Hulusi-i Darendevi‘de yer alan ilahiler seslendirilmiştir.

6-somuncu-baba-hulusi-efendi-panel-bolu
Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Paneli / Bolu - 2013

Paneller

Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Hazretlerinin hayatlarını ve eserlerini farklı bölgelerdeki vatandaşlarımıza tanıtmak gayesiyle düzenlenen Somuncu Baba ve Hulusi Paneli programları şu ana kadar ülkemizin bir çok şehrinde gerçekleştirilmiştir.

Değerli ilim adamlarımızın hazırladıkları tebliğlerini sundukları panel programlarında Hüsn-i Hat ve Fotoğraf sergileri açılarak halkımıza kültürel değerlerimiz tanıtılmıştır. Ayrıca tasavvuf musikisi konserleri ile gönüllere hitab edilmiştir.

Belediyeler ile işbirliği halinde gerçekleştirilen bu panel programlarına halkımızın da ilgisi hep üst düzeyde olmuştur.

7-divan-okumalari-hulusi-efendi-divani-hulusi-darendevi-erzurum
Divan Okumaları Programı / Erzurum - 2014

Divân Okumaları

Vakfımızın kurucusu Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi‘nin; Gazel¸ Kaside¸ İlahi¸ Muhammes¸ Naat¸ Münacâat ve Rubâi tarzında yazmış olduğu şiirlerini bir araya getirdiği ölümsüz eseri¸ Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî‘nin¸ günümüz gençliği tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için Vakfımız tarafından “Divan Okuma Programları” gerçekleştirilmektedir.

Divân-ı Hulûsi-i Dârendevî’den şiirler¸ hatıralar ve şerhlerin yer aldığı programlar farklı şehirlerdeki Divan Edebiyatı meraklılarının ilgisini çekmekte, geçmiş ve günümüz arasında köprü oluşturmaktadır.

8-divani-hulusi-darendevi-husni-hat-husnu-hat
Divanı Hulusi Darendevi'den Hüsn-i Hat Çalışmaları

Hüsn-i Hat Çalışmaları

Ülkemizin yetiştirdiği önde gelen hat sanatçılarının Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî’den seçme beyitleri hat sanatıyla buluşturmasıyla özel bir koleksiyon oluşturulmuştur. Tasavvufun inceliklerinin hat gibi zarif bir sanatla buluşturulduğu bu koleksiyon her geçen gün zenginleşmektedir.

Hüsn-i Hat koleksiyonumuz Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde Hüsn-i Hat Sergisi olarak sergilenmiş ve sergilenmeye devam etmektedir.

9-hulusi-efendi-vakfi-fotograf-sergileri
Hulusi Efendi Vakfı Fotoğraf Sergileri

Fotoğraf Sergileri

Tarihi ve doğal güzellikleri ile Türkiye’nin en önemli inanç turizmi mekanlarından olan Darende’nin tanıtımı, asırlara hitap eden Şeyh Hamid-i Veli ve Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi gibi önemli şahsiyetlere dikkat çekerek modern zamanlarda ihtiyaç duyulan değerleri diri tutmak için Vakfımız tarafından fotoğraf sergilerine önem verilmektedir.  Ayrıca yurt içi ve yurt dışından fotoğraf sanatçılarının çalışmalarına önayak olunmaktadır. Bunun yanında zaman zaman fotoğraf yarışmaları düzenlenerek tanıtım faaliyetlerine yeni bir bakış açısı kazandırılmaya çalışılmaktadır.

10-Gonul-geceleri-somuncu-baba-dergisi-dursun-ali-erzincanli
Gönül Geceleri Programı / Bursa - 2006

Gönül Geceleri

Sadece düşkün insanlara yardım etmekle kalmayıp insanların fikrî, irfanî ve mimarî ihtiyaçlarına da yönelen vakfımız düzenlemiş olduğu Gönül Geceleri programları ile de gönülleri birleştiren bir medeniyetin parçası olduğunu gözler önüne sermiş, farklı şehirlerde binlerce insanı bir araya getirmiştir.

2005 ve 2006 yıllarında Somuncu Baba Dergisi tarafından organize edilen Gönül Geceleri programları, Kur’an-ı Kerim ziyafeti ve tasavvuf ezgisi konserleri ile binlerce vatandaşımıza duygu dolu anlar yaşatmıştır.

11-bosna-hersek-kultur-gezisi-hamidettin-ates
Bosna Hersek Kültür Gezisi - 2015

Kültürel Geziler

Vakfımız, Gönüllülerimizin katılımlarıyla gerek vakıf kültürümüzü gerekse, Anadolu’nun derin irfanî geleneğini hissetmek amaçlı geziler düzenlenmektedir. Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen gezilerde hem Darendeli hemşehrilerimiz ziyaret edilmekte hem de o şehrin tarihi ve kültürel mekanları keşfedilmektedir.

12-hac-umre-organizasyonu-kabe-tavaf-arafat
Umre Organizasyonu - 2016

Umre ve Hac Orgnizasyonları

Vakıf gönüllülerimizin hac ve umre gibi ibadetlerini rahat, güvenli bir ortamda yapmaları, bu ibadetleri yaparken sadece manevî ikmale yönelmeleri için Vakfımız tarafından kutsal topraklara hac ve umre organizasyonları düzenlenmektedir.

13-nasihat-yayinlari-darende-malatya

Nasihat Yayınları

Nasihat Yayınları, Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî, Mektûbât-ı Hulûsî-i Dârendevî ve Şeyh Hamid-i Veli Minberinden Hutbeler gibi eserler başta olmak üzere araştırma-inceleme, roman, şiir ve tasavvufî birçok alanda eserler yayınlamaktadır.

Ayrıca ülkemizin saygın Türk Tasavvuf Müziği sanatçılarının Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî’den bestelenen gazel, kaside ve çeşitli ilahileri seslendirdiği albümler, insanların beğenisine sunularak yarınlara kalacak üstün bir kültür hizmeti olmaktadır.

14-somuncu-baba-dergisi-darende-malatya

Somuncu Baba Dergisi

Anadolu dergiciliğinin önemli ve istikrarlı merkezlerinden biri olan Somuncu Baba Dergisi aile ve çocuk ekleriyle birlikte her ay abonelerinin evlerine konuk olmaktadır. Bir ailenin ihtiyacı olan; fıkıhtan çocuk gelişimine tüm konuların itinayla işlendiği dergimiz, zengin içeriğiyle okurlarımızı manevî iklimde bir yolculuğa çıkarmaktadır.

Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin güncel konular etrafında yazılarını yayınladıkları Somuncu Baba Dergisi, yayın hayatına başladığı 1994 yılından bu yana içerik ve görsel açılardan zengin bir bakış açısı sunması ile Türkiye’nin önde gelen süreli yayınları arasında yerini almıştır.

Merkezi Malatya’nın Darende ilçesi olan Somuncu Baba Dergisi tüm bu özellikleriyle bir taşra dergisi olmanın ötesinde kurumsal bir alt yapının estetik ve entelektüel yansımalarını geniş bir açıdan sunan ulusal bir dergidir. Yayın hayatında 24 yılı ve 200’ün üzerinde sayıyı geride bırakan Somuncu Baba Dergisi Türkiye’nin en uzun süreli dergileri arasında bulunmaktadır.

15-somuncu-baba-hulusi-efendi-muzesi

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Müzesi

“Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Müzesi” Darende kültürünü, gelenek ve göreneklerini ve Vakfımızın hizmetlerini görsel olarak ziyaretçilerimize aktarmak amacıyla 25 Haziran 2005 Cumartesi günü Tarım ve Köy işleri Bakanı M. Mehdi EKER’in katılımı ile açılmıştır.

Müzemiz; gelen misafirleri hayretler içerisinde bırakan, tarihi gözlerinin önünde film gibi akışını hissettiren, Vakıf hizmetleri ile insanlığa ve tarihe hizmetin önem ve hassasiyetini anlatan havasıyla, temiz ve nezih bir ortamla insanlığa hizmet vermektedir.

Kültür Bakanlığı kayıtlarına göre Türkiye genelinde en fazla ziyaret edilen 4.Müze olan Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Müzesi, Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi içerisinde yer almaktadır.

16-seyh-hamidi-veli-kuutphanesi

Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi

Manevî ve tabiî güzellikler içerisinde akademisyen, yüksek öğrenim, orta ve ilköğretim seviyesindeki okuyuculara hizmet etmeyi amaçlayarak 2000 yılında faaliyete başlayan Somuncu Baba Araştırma ve Kültür Merkezi ve Şeyh Hamid-i Veli Kütüphanesi Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Hazretleri’nin ilme olan merakının bir yansıması olarak hizmet etmektedir. Kütüphane, teknolojik altyapısı ile günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde teçhiz edilmiştir.

185 Paylaşımlar