hulusi-efendi-vakfi-divani-hulusi-mobil-uygulamasi-1

Divanı Hulusi Mobil Uygulaması

Dîvân-ı Hulûsi Mobil Uygulaması Yayınlandı

20.Yüzyıl mutasavvıf dîvân şâiri Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî adlı eseri mobil uygulamaya aktarıldı.

Yazdığı şiirler ve yaptığı hizmetlerle gönüllerde taht kurmuş olan Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi, 1914 yılında Malatya’nın Darende ilçesinde dünyaya gelmiştir. Anadolu’nun manevi mimarlarından “Somuncu Baba” ismiyle bilinen, Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerinin soyundan gelen Osman Hulûsi Efendi, çocukluk yıllarından itibaren Somuncu Baba Külliyesinin manevi ikliminde yetişmiş, Allah ve Peygamber sevgisiyle yoğrulmuş, vatan ve millet derdiyle dertlenmiş, duygu ve düşüncelerini şiirlerinde ifade etmiştir.

İlâhî rızâya ulaşabilme gayesi ile insanların manevî eğitim ve irşadını sağlayabilmek için hizmet eden diğer mutasavvıflar gibi Osman Hulusi Efendi de kendi asrında bu amaçla yaşamış, şiiri bir araç, insanlığın irşâdı için manevî bir tedavi yöntemi olarak görmüştür.

Birçok kişi ve kurumdan gelen divan oluşturma tekliflerini, vefatından sonra basılması arzusuyla reddeden Osman Hulûsi Efendi, merkezi illere uzaklığı sebebiyle, Darende’nin ihtiyacı olan Hastanenin yapımı için gelirini bu hizmete vakfederek, Divânın basımını kabul etmiştir. İlk nüshası Osmanlıca olarak kaleme alınan eser, Dîvân tertibine göre latin harflerle yayına hazırlanmış, 1986 yılında “Dîvân-ı Hulûsî-i Dârendevî” ismiyle ilk baskısı yapılmıştır.

Kuruculuğunu yaptığı Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından bu eserin gelirleri ve yardımsever vatandaşlarımızın katkıları ile Hastane binası yaptırılmış ve Sağlık Bakanlığına devredilmiştir. 2006 yılında açılan hastane, Darende Hulusi Efendi Devlet Hastanesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Birçok kez yeni baskıları yapılan Divân-ı Hulûsî-i Dârendevî’nin, günümüz insanının daha rahat anlayabilmesi ve yabancı dillere çevrilmesi amacıyla, Vakıf Başkanı Hamid Hamidettin Ateş Efendi’nin arzusu üzerine edebiyatçı yazar Prof. Dr. Nihat Öztoprak tarafından incelemesi ve nesre çevirisi yapılmıştır.

Divan-ı Hulusi-i Darendevi’de yer alan şiir ve ilahiler sadece araştırmacıların değil tasavvuf musikisi sanatçılarının da sıklıkla başvurduğu bir kaynak haline gelmiştir. Divandan seslendirilen şiir ve ilahi albümleri dijital platformlarda neşredilerek dinleyicilerin istifadesine sunulmuştur. Ayrıca Hulusi Efendi Vakfı tarafından kurulan Divan Radyo ile Osman Hulusi Efendi’nin evrensel mesajları tüm insanlığa iletilmeye devam etmektedir.

Yayına hazırlanan Dîvân-ı Hulûsi uygulaması ile; dîvânda yer alan şiirleri, nesre çevirileri ile birlikte okuyabilir, farklı sanatçılardan dinleyebilirsiniz. Fihrist bölümünde; şiirler içerisinde detaylı arama yapabilir, sözlük bölümünde; bilinmeyen kelimelerin anlamlarını araştırabilirsiniz. Dîvândan seçilmiş beyitlerle hazırlanan paylaşım görsellerini ve favorilerinize eklediğiniz şiirleri arşivleyebilir, sevdikleriniz ile paylaşabilirsiniz.

Dîvân-ı Hulûsi mobil uygulamasını Android ve IOS Platformlarından Ücretsiz İndirebilirsiniz.

Kültür ve edebiyat câmiâmıza hayırlı olsun…

Hev Blog