Vakıf Başkanımız

Hayır Hizmetlerinin Öncüsü; Hamid Hamidettin ATEŞ

18.08.1960 tarihinde Darende’nin Zaviye Mahallesi’nde dünyaya gelmiştir. Babası Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi, annesi Hacı Naciye Hanım’dır. İlk, orta ve lise öğre­ni­mi­ni Daren­de’de tamamlamıştır. Çocukluk yıllarından itibaren Osman Hulûsi Efendi‘nin özel bir ihtimam ve gayretleri ile yetişmiş, babasının yüksek ahlâk ve seciyesini, hizmet anlayışını yaşayarak öğrenmiştir.

1979 yılında Elbistan Müftüsü merhum Ahmet Bilici Hoca Efendi’den Arapça tahsili görmüştür.  Askerlik vazifesinden sonra, İstanbul Bayezid Camii imam-hatibi hâfız-ı kurra merhum İsmail Biçer Hoca Efendi’den aşere-i takrîb üzere Kur’an-ı Kerim ta’lim ve terbiye derslerine devam etmiş; aynı zamanda İstanbul emekli müftüsü Abdurrahman Şeref Güzelya­zı­cı’nın talebelerinden Yusuf Deniz Hoca Efendi’den Arapça dersleri almıştır.

1986 yılında Sivas İl merkezinde Selim Ağa Camii imam-hatibi olarak gö­reve başlamıştır. 1987 yılında Darende Çarşı Zaimoğlu Camii’ne tayin olmuş ve burada bir yıl kadar görev yaptıktan sonra, babası Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin emekli olması üzeri­ne Darende Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camii imam-hatipliğine atanmıştır. Emekli olduğu 2014 yılına kadar Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Camii İmam-Hatibi olarak görev yapmıştır.

Osman Hulûsi E­fen­­di’­nin 1990 yılın­da vefatın­­dan sonra Es-Seyyid Os­man Hulûsi Efendi Vakfı Genel Başkanı olarak yürütülecek hizmetler Hamid Hamidettin Ateş Efendi’nin uh­de­­sine tevdî edilmiştir. Aynı zamanda ilçedeki birçok hizmet amaçlı derneğe (Darende İmam-Hatip Lisesi Derneği, Darende İlahiyat Fakültesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Endüstri Meslek Lisesi, Sağlık Mes­­lek Lisesi, Aşağı Ulupınar Merkez Camii Yaptırma Dernekleri vb) baş­kanlık etmiştir. Yüce devletimizin bekâsı, şanlı bayrağımızın ilelebet semâlarda dalgalanması için her türlü milli-manevi değerlere bağlı olarak, Vakıf hizmetlerinin yürütülmesine devam etmektedir.

Hamid Hamidettin Ateş Efendi, Osman Hulûsi Efendi’nin arzu ettiği, ancak hayatta iken gerçekleştiremediği birçok eseri kısa bir zaman içerisinde gerçekleştirmiştir. Vakıf hizmetlerinin yaygınlaştırılması, her türlü sosyal faaliyetin genişletilmesi için gayretler göstermiştir.

Vakıf Genel Başkanı olarak yapı­mına vesile olduğu bazı hizmetler şunlardır:

• Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Adına Sempozyumlar, Paneller ve Kültür Etkinlikleri düzenlenmesi.(1991-2016)
  • Arşiv Belgeleri Işığında Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Hz’nin hayatını anlatan eserlerin hazırlanması(1992-2013)
  • Darende İlahiyat Fakültesinin fizikî alt yapısının oluşturularak açılması (1992).
  • Darende Anadolu İmam-Hatip Lisesi ilave inşaatı (1994).
  • Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi’nin restorasyon çalışma­ları (1990-2001)
  • Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Külliyesi Yeni Cami Bölümü İnşaatı(2009-2013)
  • Somuncu Baba Tanıtım Merkezi Müzesinin açılması(2005)
  • Darende Ulu Camiinin (1500 kişi kapasiteli) restorasyonu ve hizmete açılması (1994).
  • Tabiinden Abdurrahman Gazi (Medişeyh) Camii ve Türbe inşaatı (1997).
  • 500 kişilik Hulûsi Efendi Erkek Öğrenci Yurdu (1997).
  • 250 kişilik Ayşe Sıdıka Hanım Kız Öğrenci Yurdu (1998)
  • Ahmet Şemsettin Ateş Erkek Öğrenci Yurdunun Açılması(2008).
  • Dîvân-ı Hulûsi-i Darendevînin Yeni Baskılarının yaptırılması (1996-2006-2014).
  • Mektûbat-ı Hulûsi-i Darendevînin ilk baskısının yaptırılması (1996).
  • Şeyh Hamid-i Veli Camii Minberinden Hutbeler adlı Hulûsi Efendi’nin eserinin yayınlanması (1999).
  • Somuncu Baba Kütüphane Araştırma ve Kültür Merkezi’nin kurulması ve Darende ile ilgili çeşitli araştırmaların ve yayınların yaptırılması (2000).
  • 200 Yataklı Hulûsi Efendi Hastanesinin inşaatına başlanması ve hizmete açılması (2000-2006).
  • Kudret Havuzunun modern bir tesise kavuşturularak hizmete açılması (2001-2013).
  • Aşağı Ulupınar Merkez Camii inşaatının başlatılması.
  • Gedikağzı Hulûsi Efendi Camii inşası.
  • Balaban Abdurrahman Erzincanî yatılı kuran kursunun eğitime başlaması
  • Ülke genelinde binlerce yükseköğretim öğrencisine burs yardımlarının yapılması
  • Hulûsi Efendi ağaçlandırma sahaları oluşturularak çeşitli türlerde fidan dikilmesi ve hatıra ormanları oluşturulması.
  • Hasan Gazi Türbesi ve Şehitliğinin yaptırılması (2005).
  • İstanbul Miniatürk’te Somuncu Baba Külliyesi maketine yer verilmesi(2011)
  • Aylık İlim Kültür Edebiyat ve tarih dergisi Somuncu Baba Dergisinin yayın hayatına başlaması(1994)
  • Nasihat Yayınları aracılığı ile yeni yayınların okuyuculara ulaştırılması
  • Hulusi Efendi Erkek Hafızlık Kur’an Kursu’nun Açılması ve Yüzlerce Hâfızın yetiştirilmesi
  • Hacı Fatma Tunç Kız Hafızlık Kur’an Kursu’nun Açılması(2016)
  • Yurt içi ve yurt dışında binlerce aileye gıda paketi, alışveriş kartı ve kurban yardımlarında bulunulması
  • Somuncu Baba Hz’nin adını yaşatmak adına her ilde Somuncu Baba Sebil Ekmeği Dağıtımının yapılması

Bütün insanlığa hizmeti, Allah’a hizmet kabul eden bir anlayışı benimseyen Hamid Hamidettin Ateş Efendi, hayrî hizmetlerine Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı olarak devam etmekte ve Vakıf medeniyetinin yaşatılması için özveriyle gayret göstermektedir.